Server i hemmet

Den som älskar IT och teknik har någon gång i livet stött på begreppet server. De frågor som ofta medföljer hobbyn är huruvida man bör ha en server i hemmet eller hyra någon från dedikerade serverhallar, serverleverantörer eller helt enkelt webbhotell.

Allt fler människor väljer att inte ha servrarna i hemmet dock och anledningarna till det är väldigt många. Främst är de risker och faror en server i hemmet medför—för att inte nämna kostnaderna och underhållsarbetet som en server i hemmet medför. Dock innebär en server i hemmet också en massa fördelar. Nedan följer både för- och nackdelar, samt varför nackdelarna egentligen är bättre att vara medveten om än de få fördelar som medföljer. Trots att både för- och nackdelar med servrar i hemmet finns ås är det egentligen inte en bra idé med att ha dem hemma, och detta inlägg kommer att förklara varför.

Fördelarna med en server i hemmet

Det finns, tro det eller ej, fördelar med att ha servrar i hemmet och trots att nackdelarna är fler så är fördelarna inte något att ignorera.

En server i hemmet innebär mycket större kontroll, enklare att felsöka för den som kan servrar och vet hur de fungerar och de innebär också att ingen förutom du har tillgång till dina servrar.

Önskar du ha en server och ha full koll på vad som försiggår med den så är en server i hemmet ett smart sätt ha den kontrollen. Är detta dock inte av större vikt för en så kan det vara smart att låta andra som arbetar med servrar och underhållsarbete med dessa ha hand om ens server så man slipper tänka på eventuella problem och felsöka dessa själv—om de skulle komma att uppstå.

Många som arbetar med servrar väljer att ha servrarna hemma då de på så sätt har bättre kontroll över servrarna och kan ta ned dem när de vill samt ha koll över säkerheten som skyddar servern och mer.

Nackdelarna med att ha en server i hemmet

Det finns dock väldigt många klara och tydliga nackdelar med att ha en server i hemmet. En sådan nackdel är att det är väldigt svårt att ha servern uppe dygnet runt. Råkar servern stängas av—eller om man har installerat ett operativsystem på servern så behöver man ha denna uppe hela tiden och får aldrig stänga ned datorn. Detta innebär inte bara elektricitetskostnader som man behöver stå för men man behöver också se till så att servern inte stängs av eller går ned av någon anledning.

Servrar blir också oerhört varma och man behöver således se till att servern kyls ned rätt och inte värmer sin omgivning eller skadar hemmet på något vis.

Servrar är också en brandfara, i och med den värme de medger sig.

Utöver det så behöver man också underhålla servrarna själv och felsöka dem om eventuella problem hade uppstått.

Nackdelarna med att ha servern i hemmet är alltså oerhört många och faktum att det idag är väldigt enkelt att inte bara köpa servrar men också be om underhåll och support för dem så är det nästan givet att man idag väljer att hyra servrar från tredjepartsleverantörer så som Amazon eller MissHosting, istället för att ha en egen server i hemmet.

Det finns idag många webbhotell och webbservrar att bläddra bland och hemsidor som Hittawebbhotellet och andra hjälper en att komma igång med att hitta webbhotell och servrar som passar just en själv. Man kan på nolltid hitta en server, hyra den och därefter ha detta gjort utan att behöva köpa maskiner, koppla upp dem och ansluta saker och ting i sitt egna hem.

Är du på jakt efter en server är alltså det nästan bästa rådet man kan ge att hyra en server från en tredjepart istället för att köpa och underhålla en själv i sitt egna hem. Bläddra helt enkelt bland Sveriges utbud av webbhotell och servrar så kommer du snart hitta en server som gör allt du behöver och lite mer därtill.