Köksrenovering

Då och då kan ditt kök behöva en make-over när spisen börjar krångla eller luckorna börjar hänga på sniskan. I vissa fall kan man välja att bygga eller köpa ett helt nytt kök och i andra fall är det en större eller mindre renovering som gäller. Att köpa ett nytt kök kostar en del och även att renovera upp det gamla, brukar kräva en större investering. Därför fordras en planering i flera steg. Helst ska det börja med att man gör en detaljerad budget och följa upp det med en skiss som täcker din familjs behov. Sedan gäller det även att ha en tidsplanering och en deadline när renoveringen bör vara klar, annars är det lätt att saker och ting blir stående och man blir tvungen att använda andra ytor i huset temporärt.

När budgeten är klar och du vet hur din planlösning ska se ut, är det tid att satsa på rätt material och färg. Beroende på hur omfattande din renovering ska bli, kan det handla om enstaka färgpytsar som bara ska slängas på luckor och skåp, till helt nya vitvaror i nytt material. I materialet ingår även andra aspekter som t.ex. belysning, kakel och design.

Nu ska vi gå in lite mer detaljerat på några punkter som man bör tänka på när man befinner sig inför en kommande köksrenovering. Här är tre steg som man ska följa noga och hålla sig till om man vill undvika problem samt att priserna skenar iväg.

Budget

Det kanske är den tråkigaste delen inför en renovering, men tyvärr den viktigaste punkten. Visst, man kanske har hur mycket pengar som helst att spendera inför valet av nytt kök, men vanligtvis är så inte fallet. De allra flesta behöver en gräns för vad saker och ting får kosta och det är inget att skämmas över.

För det första är frågan om du ska göra hela jobbet själv eller om du ska anlita en firma. Är du händig eller vet med dig att du har hjälp att få från vänner eller bekanta, kommer det bli billigare. Men då måste du även vara säker på att jobbet blir korrekt utfört, annars kanske du blir tvungen att göra om hela köket igen senare.

Om du ska anlita en snickerifirma eller målare, kan priserna skjuta i höjden rejält, och det måste du också ha med i din budget. Be alltid om ett kostnadsförslag först och kolla upp att firman är seriös. Tänk på att rörledningar och VVS alltid måste utföras av fackman.

Ska du ge dig in i resten av arbetet på egen hand, måste du skriva ned varenda detalj i budgeten. Det är inte bara vitvaror och köksvaror som kostar, utan även kakel och andra smådelar som inkluderas i priset. Det bästa är att ta några dagar att gå runt i flera butiker och kolla priser samt höra dig för genom andra vänner och fråga var och hur de har skaffat sitt material.

Energi, rörmokeri och planlösning

För att dina nya varor ska fungera korrekt, behöver du givetvis tänka på hur de installeras och hur rörmokeriet ska passa ihop. Att dra rör och ledningar och satsa på rätt energi, kräver kunskap och erfarenhet. Detta är viktigt att tänka på när du gör din planlösning och skiss. Du kan inte ställa kyl, frys och diskmaskin precis som det passar, utan att först ha tänkt igenom var eluttagen och vattenanslutningarna sitter. Vattenanslutningar samt avlopp från diskmaskin och diskbänken ska dras igenom socklar ända fram till ledningsstammen. För köksspis och kyl/frys måste man även ta hänsyn till utrymmen bakom, för att ha tillräckligt med plats för el, vatten och annat. Från spisfläkt till ventilation måste det även finnas en kanal och anslutningen får inte vara för lång, då det leder till dålig ventilation.

Tänk på att anlita en rörmokare och elektriker om du inte själv arbetar som det. Detta berör främst de delar som inkluderar VVS, rör och el. För resten av renoveringen kan du själv eller en snickerifirma stå för jobbet.

Om man gör arbetet själv, måste det finnas täckning för försäkring om något skulle gå snett. Du kan ha massor av innovativa lösningar men om de inte fungerar i längden, kommer din försäkring inte att betala ut ersättning. Din planlösning är A och O i dessa sammanhang. Se alltid till att skåp och luckor inte hamnar med gångjärnen mot en vägg eller att skåp och dörrar inte slår i varandra. Vi talar kort och gott om kollisioner som gör att det blir svårt att använda flera saker samtidigt när du t.ex. vill plocka ur diskmaskinen samtidigt som alla skåp är öppna.

Din renovering bör vara utförd som om en yrkesman skulle ha gjort den och skulle du istället anlita behöriga hantverkare, blir också försäkringar en del av avtalet – något som kan vara knepigt om du utför allt själv.

Valet av material

Detta leder oss in på ditt val av material. Ska du göra en omfattande renovering, behövs planering och val av rätt material. Om det istället bara är nytt klinker eller lite färg som ska strykas på, är det ingen svår match. Då är det mest design och trend samt din egen smak du kan gå på. Men i valet av ny spis, diskbänk, blandare, vitvaror och köksskåp, bör du tänka på saker som livslängd, slitstarka ytor, garantier och kvalitet.

Idag gillar många det moderna köket med köksö och glaskeramikplattor men man kan även vilja gå tillbaka till något mer rustikt och skaffa ett kök med en retrokänsla. Numera finns även gamla upprustade vedspisar och kaminer som man kan använda men som har skapats i ny tappning. Vill du behålla charmen men ändå ha alla möjligheter när du lagar mat, är dessa produkter en bra idé.

Valet av material har också att göra med hur mycket du vistas i ditt kök samt om din utrustning kräver god standard när du lagar mat. Annat material som kan komma till är radiatorer och eventuell golvvärme. Ibland är det inte lika viktigt i ett kök som i övriga huset, men kan ändå i vissa fall komma upp på tapeten när du planerar inför ditt nya kök. Gör en behovsanalys utifrån din familjs förutsättningar och vanor och utgå även från hur framtiden kan komma att se ut.

En annan fråga som även ingår här är om det måste dras nya rör och i så fall hur många, om du ska inkludera en diskmaskin i köket och hur barnsäker spis eller ugn är. I val av spis – ska du ha induktionsspis eller de traditionella hällarna och har du el eller gas i huset?

Gör det inte för svårt för dig. Tänk smart och se till att det blir ett funktionsdugligt kök. Fräck design är kul och ser inbjudande ut, men det måste i slutändan också kunna användas rätt.

Kunden vars kök vi senast renoverat är en italiensk restaurang i Södermalm vars mat är den absolut godaste maten i Stockholm – kan starkt rekommenderas!